PUSAKA SELERA

Biar aku tak punya wang asalkan aku masih punya selera

 
Mutiara Kata
Sekali Air Bah, Sekali Pantai Berubah. Kalau Takut Dilambung Ombak Jangan Berumah Ditepi Pantai. Kematian adalah Pasti, Kehidupan Tiada Ketentuan Lagi......
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Bubur Cha-cha
Sunday, July 15, 2007
500g - keladi di potong dadu

500g - keledek di potong dadu

100g - kacang mata hitam (rendam selama 2jam sebelum pakai)

100g - sago

1kg - santan

2.8liter - air

1sudu kecil - garam

syrup

250g - gula

4pcs - daun pandan di ikat

4cawan air

cara membuat nye

1. steamkan keledek dan keladi berasingan selama 10 - 15 minute atau sampai lembut.Masak kacang mata hitam sampai lembut.tapis dan biarkan kering.

2. Letak sago di dalam tapis dan letak tapis di dalam mangkuk yang besar.bersihkan sago dengan air sampai bersih.masak sago sampai masak dan transperent.(bila sago tu masak dia akan jadi transperent).keluarkan sago dari periuk dan sejukan dengan air.campurkan warna merah ke sago dan kacau sago dengan senduk.

3. campur santan dan garam dan simpan dalam peti sejuk.

4. masak air dengan gula dan daun pandan sampai gula cari.masukkan keledek,keladi,kacang mata hitam dan sago.masak selama 5 - 6 minute.masukkan santan dan besarkan api.bila santan mula mendidih,matikan api dan alihkan periuk dari api.letak bubur cha-cha di atas bekas yang sesuai dan biarkan ia sejuk.

5. hidang dalam mangkuk dan tunggu apa lagi makan laaaaaa
posted by kijang emas @ 6:23 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Tentang Aku

Name: kijang emas
Home: FroM JeMaPoH to ManChesTeR, N9, Malaysia
About Me: SMS : 013655xxyy e-mail: dserting at hotmail.com e-mail: payakumboh at hotmail.com
Latar Belakang Saya
Hantaran Sebelum InI
Capaian Untuk
Pautan Ke Laman Lain
Template by

Free Blogger Templates

BLOGGER